Tekijä Donna Tartt

Kirjan nimi Jumalat juhlivat öisin

ISBN: 9789510330784

Kustantaja WSOY

Kustantajan nettiosoite www.wsoy.fi

ARVOSTELU

Dartt on yksi niitä harvoja kirjailijoita jotka nousevat suoraan esikoisteoksella maailman maineeseen. Kustantaja oli heti alkuun ottanut 75000 painoksen tavallisen kymmenentuhannen sijaan. Teostaan kirjailija kirjoitti yhdeksän vuotta joten istuma lihaksia on tarvittu. Ehkä juuri tästä johtuu teoksen mystiikka.

Teos ei ole missään nimessä sieltä kaikkein helpoimmasta päästä, päähenkilöt ovat omalla kiehtovalla tavallaan mielenkiintoisia, mutta kukaan kirjailija ei voi välttää kliseitä vaikka olisi kirjoittanut kirjaa 90 vuotta.

Teos sijoittuu klassiseen sivussa olevaan yliopisto maailmaan, päähenkilöt ovat eristyneitä ja hyvin kiinnostuneita siitä mistä muut eivät. Päähenkilö ajautuu porukkaan mukaan ja tarinaa lähtee sulavasti liikkeelle.

Kirjailija sekoittaa mielenkiintoisella tavalla rikoksen ja antiikin kreikan mytologiaa keskenään.

Mikään teos ei koskaan kuitenkaan ole täydellinen vaan aina löytyy jotain kriittistä sanottavaa. Kirjailija on käyttänyt päähenkilöiden dialogeissa osittain Latinan kieltä mikä ainakin minua itseä hieman häiritsi, näin Latinaa osaamattomana henkilönä. Mutta toisaalta se voi olla kyllä myös hyvä tehokeino ja herättää toisten lukijoiden mielenkiinnon.

Ensimmäiseksi romaaniksi en menisi teosta suosittelemaan, mutta jo hieman kokeneempi lukija saa varmasti paljon irti mielenkiintoisesta tarinasta ja päähenkilöistä.