Tekijä Hanna-Riikka Kuisma

Nimi Elinkautinen

ISBN: 9524715201

Kustantaja Like

Kustantajan nettisivu www.like.fi

ARVOSTELU

Teoksen kansikuva ja nimi herättää miltei heti fiiliksen "tämä on luettava". Teos on tekijänsä ensimmäinen julkaisu. Teos sisältää joukon novelleja. Kun teosta lukee niin tulee myös sellainen fiilis, että kirjoittaja haluaa pelkästään vain provosoida. Tämä fiilis johtuu ainakin itsellä siitä, että kukaan ei voi mielestäni kirjoittaa uskottavasti tapahtumista, joita ei ole itse kokenut. Toiset novellit ovat niin utopistisia, myöskään näin nuori kirjoittaja ei voi mitenkään olla henkilökohtaisesti kokenut kaikkea sitä mitä hän kirjassaan kertoo. Pelkästään tämä paljastaa tekstin pelkäksi provokaatioksi. Provaakio voi tietenkin olla myös tarkoitus peräistä, mutta en ymmärrä miten se vaikuttaa hyvään lukukokemukseen lukijan kannalta. Kukaan ei jaksa lukea sataa sivua siitä kun jollain on todella paska olo. Useimmat Suomessa kyllä kuitenkin tuntevat kansallistaudimme masennuksen ja sen seurauksena tulevan ahdistuksen. Tietenkin kirjailija aina itse päättää mitä ja millaista tekstiä kirjoittaa. Tietenkin kustannustoimittaja sanoo aina myös sanansa.

Teos ei anna minkäänlaista toivoa, se ei näytä auringonvaloa missään, eikä se koskaan anna periksi siitä kammottavasta ahdistuksen kourasta. Edes pieni toivon pilkahdus toisi oikein mukavan säväyksen tekstiin. Myös sanotaan lyhyesti virsi kaunis, tätä periaatetta kirjoittaja on ainakin noudattanut, mutta samalla hän on unohtanut kirjailijan perus periaatteen niin sanotun Aristoteellisen juonen mallin, jokaisessa tarinassa täytyy olla selkä alku, keskikohta, käänne joka johdattaa tarinan loppuun. Hyvin monet novellit teoksessa ovat niin lyhyitä, että niihin on edes mahdotonta asettaa kyseistä Aristoteellista mallia. Mielestäni yksikään novelli ei täytä näitä vaatimuksi. Tietenkin kyseessä on esikoisteos ja kirjoittamisen kautta kehittyy.

Plussaa pitää tietenkin jokaiselle teokselle antaa. Kirjailija on hyvin koonnut teoksen tai sitten kustannustoimittaja, novellit alkavat lapsista siirtyvät nuoriin teineihin johdattelee aikuisiin ja lopulta päätyy vanhuuteen. Juuri tämä kaava tuo hyvin esille elämän kierron ja sen, että jokaisella on eriasteisia ongelmia, iästä riippumatta.

Kirjaa en mene ylistämään, mutta en halua myöskään haukkua sitä täysin maan alle. Kirja jää vaatimattomasti hieman keskitasoan alapuolelle ja luultavasti se löytyy hyvin nopeasti kirjakaupan alekorista.