Tekijä Friedrich Nietzsche

Nimi Dionysos

Kustantaja Kirja kerrallaan

ISBN: 9519351353

ARVOSTELU

 

Friedrich Nietzsche tunnetaan enimmäkseen teoksistaan Antikristus ja Näin puhui Zarathustra. Herra on kirjoittanut kyllä huomattavasti enemmän teoksia, esimerkkeinä iloinen tiede ja esikoisteoksenaan tradegian synty josta vasta nyt olemme saaneet suomennoksen. Nietzsche tunnetaan hyvin vaikea selkoisena filosofina, tietenkin hänen mielensä järkkyminen kertoo meille enemmän kuin arvataan, mutta ei tule kiinnittää vain huomiota siihen sillä, myös hänen henkinen tuotantonsa on merkittävä ennen mielenjärkkymistä.



Dionysos on runokirja, kokoelma herran valittuja runoja. Niiden lähtökohtaa ei olla saatu kunnolla selville, mutta on syytä laittaa merkille, että filosofi osasi kirjoittaa myös runoja. Jokainen runo on hyvin kirjoitettu 1800 luvun lopun tyypillisellä runomitalla. Se mistä runot kertovat tietää vain kirjoittaja itse, arvailuja ollaan tehty menetetystä rakkaudesta aina hänen sairaaseen suhteeseen äitiinsä.



On aina mielenkiintoista lukea filosofin kirjoittamaa runoutta, sillä vaistomaisesti, jos vähääkään on perehtynyt hänen muihin teoksiinsa tulee mieleen se, että onhan tässäkin teoksessa pakko olla jotain filosofista, ei pysty ymmärtämään, että muuten niin suora ja jyrkkä filosofi olisi muuten vain kirjoittanut runoutta. Ehkä se selviää meille joskus, ja myös teoksen merkittävyyttä aletaan pitämään ja tutkimaan tarkemmin.