Tekijä Dave Pelzer

Nimi Pimeän Poika

ISBN: 951117956X

Kustantaja Otava

Kustantajan nettisivut www.otava.fi

ARVOSTELU

Jo muutamat sivut kertovat siitä mitä kirja tulee pitämään sisällään, se on kauttaaltaan kauheaa luettavaa, tapahtumat luovat tunnelman jonka vuoksi voisi itse hypätä parvekkeelta alas, ihan vain siksi, että tarina on niin kammottava. Vielä kammottavammaksi sen tekee se, että tarina on totta.



Aina tositapahtumiin perustuvat teokset muokkaantuvat hieman, tekstiä väritettään ja muunnellaan jopa myös soppaan voidaan helposti lisätä täyttä fiktiota.



Kuvailua tekstissä on käytetty selvästi hyvin ja harkiten, sitä on juuri se oikea hyppysellinen. Kuvailun avulla kirjoittaja on onnistunut luomaan hyvin realistisen kuvaksen pahaa oloaan potevasta äitinsä nöyryyttämänä ja kiduttama.



Tässä vaiheessa ei varmastikaan kenellekään jäänyt epäselväksi mitä teos käsittelee, millainen tarina on joten en  puutu siihen sen enempää.



Oikeastaan kirjassa on kaksi päähenkilöä mikä mielestäni on mielenkiintoinen ratkaisu tämän tyyppiseen tekstiin. Olisin itse odottanut, että olisi ollut yksi hyvin selvä päähenkílö. Tietenkin poika nousee päähenkilönä toista päähenkilöä eli äitiään ylemmäksi.



Teksti seuraa tapahtumia joko äidin tai sitten pojan silmin. Mukaan mahtuu myös sivuhenkilöiden sivusta seuraavaa kulkua.



Dialogi on mitä hienoimmin rakennettu, se on kuin virta joka vetää mukanaan. Kuvailu ja mahtava dialogi tekevät teoksesta uskottavan´.mahtavalla tavalla. Toiset eivät varmastikaan koskaan pysty lukemaan teosta loppuun, toiset taas varmastikin ahmivat sen monta kertaa viikossa.



Uskoisin sanovani, että en ole lainkaan tai ainakaan paljoakaan väärässä siinä jos vertaan kirjailijan tekstiä ja tapahtumia Torey Haydenin teksteihin. Kummatkin noudattelevat samaa kaavaa, voi miltei luulla, että he ovat sisaruksia joiden kummankin lahja on kirjoittaminen.



Tämän tyyppiset omaelämänkerrat ovat mielestäni harvoin hyviä usein ne on pelkkää puhetta paperilla. Sanojen sisältöä pitää tarkastella, tekstiä pitää aino säätää hieman vielä paremmaksi. Monet itse omanelämänkertansa kirjoittaneet ovat tehneet juuri tuon kauhean virheen. Muutenkin minusta ainakin tuntuu siltä, että omaelämän kerran saavasta kuoltuaan toisen kirjoittajana tässä mainituista kirjailijoista ei ole tehnyt tätä kammottavaa virhettä.



Toivottavasti kirjailijat jatkavat työtään sillä oli hyvin sääli jos heidän tuotoksensa jäisivät suppeiksi itse odotan kovasti toiselta heistä seuraavaa kirjaa.